Stawki VAT od 1 kwietnia 2020 roku.

Nowa matryca stawek VAT ma na celu polepszenie przyporządkowania danego towaru i usługi do odpowiedniej stawki VAT, a jej głównym założeniem jest przyjęcie jednej stawki podatku dla całych działów CN (Nomenklatura Scalona).

Stawki obniżone:

  • pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka (przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze, w którym sklasyfikowane jest m.in. pieczywo i wyroby ciastkarskie) objęte zostaną stawką 5%;

  • owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – objęte zostaną stawką 5%;

  • zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – objęte zostaną stawką 5%;

  • żywność dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – objęte zostaną stawką 5%;

  • artykuły higieniczne (podpaski higieniczne i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału) – objęte zostaną stawką 5%;

  • musztarda, słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone i przyprawy korzenne – objęte zostaną stawką 8%.

Stawki podwyższone:

  • niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, kurkuma) – objęte zostaną stawką 8% tak jak pozostałe przyprawy;

  • homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki) oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są wspomniane produkty – objęte zostaną stawką 23%;

  • lód – używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – objęty zostanie stawką 23%;

copyrigth © 2013-2014 FABER